Επιτυχία του 11ου Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς Καλαμάτας
Το 11ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς που διεξήχθη στην Καλαμάτα, από τις 25 έως τις 27 Απριλίου, στέφθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία. Η εκδήλωση οργανώθηκε από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καλαμάτας, τους δήμους Καλαμάτας και Πύλου – Νέστορος, την Περιφέρεια Πελοποννήσου, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, με την υποστήριξη του ΑγροΤύπου ως χορηγού επικοινωνίας.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας, κ. Μιχάλης Αντωνόπουλος, ανέφερε ότι ο βασικός σκοπός της διοργάνωσης είναι να αναδείξει τις μοναδικές ιδιότητες του ελληνικού ελαιολάδου και να δώσει προστιθέμενη αξία στο προϊόν. Σύμφωνα με μελέτες του Πανεπιστημίου Αθηνών που εκπονήθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια, οι πολυφαινολές του αγουρέλαιου αποδεικνύουν πολλαπλά οφέλη για την ανθρώπινη υγεία. Ο ίδιος τόνισε ότι αυτό το φυσικό προϊόν αποτελεί βασικό μέρος της υγιεινής διατροφής και πως οι καταναλωτές πρέπει να ενημερωθούν για τις θετικές του επιδράσεις.
Η τιμή παραγωγού του ελαιολάδου ανέρχεται αυτή τη στιγμή σε 3,70 ευρώ το κιλό, φτάνοντας έως και 4,30 ευρώ, μια τιμή που οι τοπικοί παραγωγοί θεωρούν απογοητευτική. Ο κ. Αντωνόπουλος προσέθεσε ότι με τις επιστημονικές έρευνες προσπαθούν να αυξήσουν την αξία του προϊόντος χρησιμοποιώντας τις γνώσεις που τους παρέχει η επιστήμη. Η πιστοποίηση της ποιότητας του ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτα και η ανάδειξη των απαραίτητων ποιοτικών χαρακτηριστικών του, είναι κλειδί για την προστιθέμενη αξία που αυτό αξίζει.
Ο Δρ. Προκόπης Μαγιάτης, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ανέφερε τις φαρμακευτικές ιδιότητες του ελαιολάδου. Καταγράφηκαν σημαντικές επιστημονικές εξελίξεις που επιβεβαιώνουν ότι το ελαιόλαδο διαθέτει πολυάριθμες ωφέλιμες ιδιότητες για την προστασία της ανθρώπινης υγείας. Αξιοσημείωτο είναι πως, παρά την αύξηση της ενημέρωσης του κοινού, οι καταναλωτές χρειάζεται να ενημερωθούν περαιτέρω για τα οφέλη του ελαιολάδου, όπως η προστασία της καρδιάς, που κατοχυρώνονται και επίσημα μέσω του Ευρωπαϊκού Ισχυρισμού Υγείας.
Η Δρ. Χαραλαμπία Μπολέτη, Διευθύντρια Ερευνών στο Ινστιτούτο Παστέρ, επισήμανε τη σημασία των πολυφαινολών του ελαιολάδου και την αντικαρκινική τους δράση. Σύμφωνα με έρευνες, η κατανάλωση ελαιολάδου μειώνει τον κίνδυνο ασθενειών κατά 30%, και σε πειραματικές δοκιμές σε ζώα αποδείχθηκε ότι οι πολυφαινόλες συμβάλλουν στη μείωση των καρκινικών όγκων. Η πρόσληψη φαινολών πριν από την ανάπτυξη του καρκίνου μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των όγκων έως και 50%.
Ο κ. Αντώνιος Παρασκευόπουλος, προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, τόνισε τις καλές πρακτικές παραγωγής ελαιολάδου με υψηλές ποσότητες φαινολών, προσδιορίζοντας ότι η πιστοποίηση για έξτρα παρθένο και βιολογικό ελαιόλαδο μπορούν να προσδώσουν αξία στο προϊόν. Η πρώιμη συγκομιδή τοποθετείται ανάμεσα στον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, η οποία παράγει ελαιόλαδο με υψηλή περιεκτικότητα σε φαινόλες, εφόσον γίνουν οι σωστές διαδικασίες παραγωγής και επεξεργασίας.
Ο Δρ. Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης, Γεωπόνος και Ερευνητής, αναφέρθηκε επίσης στις έξυπνες τεχνολογίες άρδευσης και τη σημασία της σωστής διαχείρισης του νερού στην ελαιοκαλλιέργεια. Τόνισε ότι η πολιτεία έχει καθήκον να επενδύσει σε υποδομές για να διασφαλίσει την παροχή νερού τις δύσκολες εποχές, λάβοντας υπόψη την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ διαφορετικών φορέων και τη διαχείριση πόρων.
Η επιτυχία του φεστιβάλ είναι ενδεικτική της σημασίας του ελαιολάδου στην ελληνική αγορά και της επιμονής των παραγωγών να αναδεικνύουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος. Οι συμμετοχές και οι συζητήσεις που διεξήχθησαν στο φεστιβάλ αναδεικνύουν την πραγματική αξία του ελαιολάδου και προετοιμάζουν το έδαφος για ένα καλύτερο μέλλον στην ελληνική ελαιοκαλλιέργεια.