lakonia365.gr
ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τσουρέκι σε Χρόνο Ρεκόρ: Η Απόλυτη Συνταγή για το Πασχαλινό Επιβλητικό Εδέσμα

Κοινοποίηση

Γρήγορη και Νόστιμη Συνταγή Τσουρεκιού για το Πάσχα

Το τσουρέκι αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής πασχαλινής παράδοσης. Η παρακάτω συνταγή, εμπνευσμένη από τον γνωστό σεφ Άκη Πετρετζίκη, σας προσφέρει μια γρήγορη και εύκολη εκδοχή του παραδοσιακού αυτού εδέσματος, χωρίς τη χρήση προζυμιού, διευκολύνοντάς σας να το απολαύσετε με λιγότερο χρόνο προετοιμασίας και αναμονής.

Υλικά για τη Συνταγή

Για την παρασκευή αυτού του αφράτου τσουρεκιού θα χρειαστείτε τα παρακάτω υλικά:

  • 200 γρ. πλήρες γάλα
  • 2 μεσαία αυγά
  • 120 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 550 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 14 γρ. ξηρή μαγιά
  • 4,5 γρ. μαχλέπι
  • 1,5 γρ. μαστίχα
  • 100 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κρόκος αυγού αραιωμένος με 1 κ.σ. γάλα
  • 30 γρ. φιλέ αμυγδάλου
  • σπορέλαιο για το άλειμμα

Οδηγίες Εκτέλεσης

Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να δημιουργήσετε το τέλειο τσουρέκι:

  • Αρχικά, τοποθετήστε στον κάδο του μίξερ το γάλα, τα αυγά, τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού, το αλεύρι, το αλάτι, τη μαγιά, το μαχλέπι και τη μαστίχα.
  • Κόψτε το βούτυρο σε μικρούς κύβους και προσθέστε το στο μείγμα.
  • Χτυπήστε τα υλικά με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να έχετε ένα λείο και ελαστικό ζυμάρι.
  • Αλείψτε τα χέρια σας με σπορέλαιο και πλάστε τη ζύμη σε στρογγυλό σχήμα.
  • Αλείψτε ένα μπολ με σπορέλαιο και τοποθετήστε μέσα τη ζύμη. Καλύψτε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και αφήστε το σε ζεστό μέρος για τουλάχιστον 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  • Αφού φουσκώσει, πλάστε ξανά τη ζύμη σε στρογγυλό σχήμα και δουλέψτε την στο πάγκο εργασίας.
  • Διαιρέστε τη ζύμη στα δύο και πλαστέ κάθε κομμάτι σε μακρόστενο σχήμα, κόβοντάς το σε 3 ίσα ζυμαράκια. Ανοίξτε τα ζυμαράκια σε λωρίδες μήκους 30-35 εκ., ξαπλώνοντας τις πάνω από το πάγκο.
  • Δημιουργήστε μία πλεξούδα τοποθετώντας τα φυτίλια εναλλάξ και κρατώντας τις άκρες ενωμένες. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία για το δεύτερο τσουρέκι.
  • Αλείψτε ένα ορθογώνιο ταψί (28×36 εκ.) με σπορέλαιο και τοποθετήστε τα τσουρέκια μέσα. Καλύψτε τα με διάφανη μεμβράνη και αφήστε τα να φουσκώσουν για 1-1½ ώρα.
  • Προθερμάνετε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα. Αλείψτε τα τσουρέκια με τον κρόκο και πασπαλίστε με το φιλέ αμυγδάλου.
  • Ψήστε τα τσουρέκια στον φούρνο για 25-30 λεπτά στην πάνω σχάρα, φροντίζοντας να μην ανοίξετε τον φούρνο κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
  • Αφαιρέστε τα τσουρέκια από τον φούρνο και σερβίρετε.

Αυτή η συνταγή για τσουρέκι θα σας δώσει ένα αφράτο και γευστικό αποτέλεσμα, ιδανικό για να το απολαύσετε με την οικογένεια και τους φίλους σας κατά τη διάρκεια του Πάσχα. Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Νέες Θέσεις Εργασίας στην Επιτροπή Ανταγωνισμού: Ξεκίνησε η Υποβολή Αιτήσεων

Αρνητική απόφαση του Κογκρέσου για το ταξίδι της προεδρίας του Περού στην κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου

Εγγραφές και Επανεγγραφές στα Δημοτικά Παιδικά Σταθμά του Δήμου Σπάρτης: Όλες οι Λεπτομέρειες για το 2025-2026